Kerkdienst

Wilhelminakerk
Voorganger ds. Ella Kamper (Driel)
De Wilhelminakerk/Wijkgemeente Noord Apeldoorn (Het Loo, Wenum Wiesel en Beemte Broekland) wil een open geloofsgemeenschap zijn waar mensen zich welkom en gekend weten. Daarnaast willen we als kerk een levende getuige zijn van Gods Woord en de trouw en genade van Jezus Christus.
Actie Kerkbalans 2025 lees meer>>
KIJK op de KERK Kerkkrant van de Protestantse Gemeente Apeldoorn (dec. 2024)>>
Al weer een hele tijd geleden was er in de Wilhelminakerk een paasproject waaraan drie basisscholen meededen, de Sjofar/Princes Beatrix, de Beemterschool en de R.K. Antoniusschool uit de Vecht. Onderwerp was de weg die Jezus ging naar het kruis.
Via meerdere kruiswegstaties kwam men bij de paaskaars, het symbool dat Jezus leeft.
Zie fotogalerij
Belevingsviering met groep 1 t/m 4 van de Sjofar Prinses Beatrixschool
De belevingsviering van groep 1t/m 4 van de Sjofar/Princes Beatrix school in de Wilhelminakerk.
Samen zingen, bidden en spelen. Het was een plezierige en waardevolle ochtend.
De eerste Ker(k)misviering op/in Beemte-Broekland in 2018, was een succes. We waren erg tevreden met de 250 bezoekers die deze zondagmorgen naar de tent waren gekomen. Er moesten diverse stoelen en banken bijgezet worden. Velen hadden er naar uitgekeken en samen met het bestuur van de Oranjevereniging was er een mooie viering in elkaar gezet.
De dienst werd geleid door ds. Jolanda Al van de Wilhelminakerk met Riet Simons en Trees Hendriks van de geloofsgemeenschap Franciscus en Clara, locatie Antonius uit De Vecht.
Het geheel werd ondersteund door het koor ‘Song and Relation’ uit Emst.
Door hun mooie zingen van o.a. het Ave Maria, leverden ze een fijne bijdrage.
Aan het einde bedankte Jan Vegter (de inmiddels gearriveerde) pastor Paul Daggenvoorde, voor zijn inzet in de 5 jaar daarvoor, want ondanks zijn vertrek en de nare taak die hij de jaren daarvoor moest verrichten van o.a. het sluiten van de Antoniuskerk in De Vecht, is er toch, mede dank zij hem, iets moois ontstaan, n.l. het samenwerkingsverband tussen de Wilhelminakerk en de geloofsgemeenschap Antonius. En daar is dit dan toch maar een resultaat van.
Onze dank gaat uit naar iedereen die dit (toch maar) mogelijk heeft gemaakt.
Ook de herhaling in 2019 was een dermate succes dat we hopen dat deze manier van vieren, ook na de Corona-periode, een traditie mag worden.
Op een vrijdagavond, in november 2017, hebben we samen met de buurt waxinelichtjes aangestoken. Dit was een gezamenlijk initiatief van onze kerk en de RK geloofsgemeenschap St. Antonius, in de Vecht. Een lichtjesregen voor mensen die bij de kerk horen en voor mensen die niet kerkelijk gebonden zijn, voor jong en oud.
Voorafgaand was er een moment van verstilling, met muziek zang en gebed. Stil staan bij mensen met wie we geleefd hebben en die nu anders met ons meegaan dan voorheen. In de kerk hingen tekeningen van kinderen van de scholen in de buurt. De reacties waren zeer positief, daarom werd het geheel verleden jaar herhaald en met succes. Er werden 1200 lichtjes aangestoken, samen met de kinderen, de Rooms-Katholieke buren en de buurt van de kerk.
Ook in november 2019 was er een lichtjesregen en deze keer samen met de Rooms Katholieke geloofsgemeenschap St. Antonius uit de Vecht, en de Protestantse Gemeente Terwolde-de Vecht. Men kwam met velen en het was een fijne belevenis. Ook voor de periode na de Corona-pandemie hopen we op een herhaling.
In de vergadering van de algemene kerkenraad van 19 september 2024 is het beleidskader 2024-2028 vastgesteld. Dit beleidskader vervangt het oude beleidsplan en geeft de kaders waarbinnen we als Protestantse Gemeente Apeldoorn gemeente willen zijn en hoe we daaraan vorm en inhoud willen geven. We beseffen daarbij dat veel zaken nog onduidelijk zijn.
Vandaar dat we gekozen hebben voor een beleidskader in plaats van een beleidsplan.
U kunt het beleidskader lezen via de link:
https://pkn-apeldoorn.nl/wp-content/uploads/2024/09/Beleidskader-PGA-2024-2028versie-19-9-24.pdf
Wanneer u op- of aanmerkingen heeft op dit beleidskader kunt u die voor 20 oktober doorgeven aan scriba@wilhelminakerk.com
’s Nacht kan het heel stil zijn in het buitengebied van de gemeente Apeldoorn. Zo stil dat het lijkt dat jezelf de adem ingehouden houdt. Een stilte die weldadig kan zijn. Een stilte om je verbonden te voelen met de Schepper van hemel en aarde.
De theoloog Sören Kierkengaard schreef: "Ik ontdekte dat ik minder en minder te zeggen had, tot ik uiteindelijk stil werd en begon te luisteren.
En in die stilte hoorde ik de stem van God."
Vaker de stilte op zoeken is één van de manieren waarop gelovigen invulling geven aan de vastentijd/ veertigdagentijd/ lijdenstijd. Stilte die nodig is om de weg die Jezus gaat tot je door te laten dringen. Stilte die nodig is om te durven kijken naar het lijden in onze tijd.
Stilte om te luisteren naar wat God u of jou of mij wil vertellen.
Stilte…
om rust te midden van onrust te ervaren om alert en toch ontspannen te zijn om zicht te krijgen op je (voor)oordelen om niet meegesleept te worden door emoties om je niet te verliezen in alles wat er op je afkomt om in balans, in evenwicht te zijn om eenheid in verscheidenheid te ervaren om onuitgesproken verbondenheid te voelen om te leven vanuit vertrouwen in plaats vanuit angst om open en helder in het leven te staan om met meer intensiteit en vreugde te leven om te leven vanuit inspiratie en creativiteit om te luisteren naar anderen om te luisteren naar jezelf om te weten wat je werkelijk wilt om te ontdekken wie je bent om het onvanzelfsprekende in je leven toe te laten om ruimte te maken voor wat je toevalt en toekomt
Ik wens ons allemaal toe dat we in de voorbereiding op de Stille Week en daarna het Paasfeest de tijd nemen om eens helemaal stil te zijn.
Ds. Ella Kamper
Het was mooi om zoveel vrijwilligers in onze gemeente te ontvangen met een hapje en een drankje. Lang niet alle vrijwilligers van onze gemeente waren er. Sommigen vinden hun taak zo gering dat ze zich nauwelijks vrijwilliger durven te noemen. Jammer, want alle bijdragen – klein en groot – zijn belangrijk voor onze gemeente. Het was een gezellige avond met een vrolijk pauze nummer: de toga-show door de kerkenraad. Voor iedere dienst is wel een passende toga. Alle vrijwilligers, die er bij waren en die er niet bij waren: heel erg bedankt voor jullie inzet en vooral vrijwilliger blijven!!
Via deze website kunt u een digitale veertigdagenkalender vinden met voor iedere dag een tekst ter inspiratie.
https://secure.protestantsekerk.nl/veertigdagentijdkalender/
Op de website https://ignatiaansbidden.org/ is voor iedere dag een meditatief moment te vinden. Zij noemen het de veertigdagenretraite.
En op de website van het Nederlands- Vlaams Bijbelgenootschap www.bijbelgenootschap.nl/lees-de-bijbel/40dagen is een leesplan voor de veertigdagentijd te vinden.
Ze zijn van harte aanbevolen.
In de vorige nieuwsbrief stond er al iets over de biddag voor gewas en arbeid op woensdag 12 maart.
Het thema van de viering op woensdag ( 19.30) is “Bidden en zaaien”.
In de vorige nieuwsbrief schreef ik dat ik nog op zoek was naar meer hongerdoeken van vóór 2010. Dankzij opruiming in het bisdom Rotterdam is de verzameling van hongerdoeken in één keer verdubbeld.
Op dit moment ben ik nog bezig om bij iedere hongerdoek een korte beschrijving te maken van wat te zien is op het doek. In de loop van de veertigdagentijd hangt er bij iedere doek een beschrijving.
Op maandag 3 maart 2025 is dhr. Albert Brummelkamp overleden. De dankdienst voor zijn leven heeft plaatsgevonden op 7 maart in de Wilhelminakerk.
Ons bereikte ook het bericht dat mevr. Ineke Warrink na een zwaar ongeluk is overleden.
We wensen de beide families veel sterkte toe en Gods troost en kracht.
De Oecumenische Werkgroep van Nijbroek, Terwolde, de Vecht en Beemte- Broekland organiseert ook dit jaar weer een kunstroute, waarbij iedereen wordt uitgenodigd om deze gratis route weer tot een succes te maken. Naast de exposities zijn ook de gebouwen zeer de moeite van het bekijken waard.
De kunstroute is op zaterdag 24 mei 2025 van 10.30 uur tot 15.30 uur.
Hierbij nodigen we dan alle creatieve inwoners uit die hun werk graag willen exposeren die dag in de kerk van Nijbroek, Terwolde, Beemte-Broekland of de Anthonius-school in de Vecht. Vorig jaar waren er b.v. schilderijen, keramiek ,tekeningen, handwerken, houtwerk etc. te bewonderen. Per locatie zijn er meerdere exposanten, waardoor er een gevarieerd aanbod te bekijken is. De laatste jaren werd de kunstroute flink bezocht. De reacties waren zeer positief, zowel van de exposanten als van de bezoekers, en men vond het gebodene van een goed niveau.
U kunt u als exposant voor 20 maart 2025 aanmelden bij;
Toos van Schoonhoven, 0643421038 - toosvanschoonhoven@kpnplanet.nl
Ineke Ganzevles, 0650826413 - ineke.ganzevles1@gmail.com
pastor Hein de Jong; 0640369058 - h.jong97@hotmail.com
Maurits van Elsäcker - mauritsvanelsacker@pknterwolde-devecht.nl
Anne-Marie van de Water - 0625401269 - anne-marie@vdwater.nu
Helpen jullie ons weer mee om hier een geweldige dag van te maken, zowel voor de exposanten als voor de bezoekers? We zien jullie aanmeldingen graag tegemoet. Een voorkeur opgeven is mogelijk, maar dit biedt geen garantie. We streven ernaar om voor bezoekers en exposanten een aantrekkelijk gevarieerd aanbod te brengen.
De Oecumenische Werkgroep
Deze gingen afgelopen maand als groet van onze kerkgemeenschap naar de volgende gemeenteleden:
De heer Woudstra - groet
De heer Brouwer - verjaardag
De heer Teunissen - verjaardag
Mevrouw Ineke Bomhof - groet
Mevrouw Kamphuis-van Dijk - verjaardag
Mevrouw Wensink - verjaardag
De heer Hakenkruger - verjaardag
Mevrouw Swanny Bloemendal - groet
Datum | Dienst | Voorganger |
9-mrt | Dienst van Schrift en Tafel | ds. Ella Kamper (Driel) |
12-mrt | 19:30 uur Biddag gewas & arbeid | ds. Ella Kamper (Driel) |
16-mrt | ds. L. van Hilten-Matthijssen (Apeldoorn) | |
23-mrt | ds. J. Eldering-Schenkel (Vaassen) | |
30-mrt | Mevr. I.M. Bossenbroek-Baller (Nunspeet) | |
6-apr | ds. Ella Kamper (Driel) |
Indien geen tijd vermeld staat, begint de dienst op zondag om 10.00 uur. Een actueel rooster met eventuele wijzigingen vindt u op onze website.
Voorjaar 2025
Colofon
Redactie: |
Evelien Bijl |
Bezorgadministratie: |
Rikie Janssen |
Wilhelminakerk: |
Beemterweg 7 |
Predikant: | ds. Ella Kamper Tel. 06-49694895 Email: predikant@wilhelminakerk.com Bereikbaar op ma, di en do (werkdagen: di en do) |
Koster: |
Willem Bomhof |
Sleutel van de kerk ook bij: |
Fam. Vos- v/d Haar |
Kerkenraad: |
Voorzitter Harry Beekman Scriba: Corrie van Orden |
Wilhelminazaal: |
Willem Bomhof Tootje Vos |
Wijkkas: | NL24 RABO 0302 444 59 t.n.v. Protestantse gemeente Apeldoorn Wilhelminakerk |
Diaconiekas: | NL24 RABO 0302 444 59 t.n.v. Protestantse gemeente Apeldoorn Wilhelminakerk o.v.v. diaconie Wilhelminakerk. |
Stichting Vrienden van de Wilhelminakerk: | NL24 RABO 0364 285 451 t.n.v. St. Vrienden van de Wilhelminakerk. |
De eerste uitgave van Noordnieuws voor 2025 ligt voor u. De winter is voorbij en het voorjaar staat voor de deur. We hebben al wat mooie weekenden gehad en zelfs al met een t-shirt buiten kunnen zitten. Heerlijk, daar krijgt een mens weer energie van.
We zitten in de bijzondere periode naar Pasen. Ook wel de vastentijd, veertigdagentijd of lijdenstijd genoemd. Veel verschillende namen voor verschillende vormen van verstilling en bezinning, waar iedereen op zijn of haar manier vorm aan mag geven.
Ik kwam vorige week terug van mijn avondwandeling en kwam de buurman tegen die net 4 prachtige glaasjes met een heerlijke toetje voorzichtig op de bijrijdersstoel van zijn auto zette. De Iftar, de maaltijd voor moslims na zonsondergang tijdens de ramadan, was begonnen en hij mocht de overheerlijke toetjes bezorgen bij zijn ouders en schoonouders. Een simpele ontmoeting in een bijzondere tijd waarop een mooi gesprekje volgde die je normaal niet zo snel hebt met de buren op het pleintje achter ons huis.
Komt dit nu door de bijzondere periode, doordat wij ons anders of bewuster op(en)stellen naar de ander? Zeg het maar. Het maakt ook niet uit, het is fijn dat dit soort momenten er zijn.
De komende weken zijn er meerdere bijzondere vieringen om bij aan te sluiten. U leest hier meer over in de rubriek ‘Van de dominee’.
De volgende uitgave van Noordnieuws ontvangt u in de zomer. Kopij kunt u aanleveren voor:
Zomer 11 juli
Winter 17 oktober
De kopij mag verzonden worden naar ebijl83@gmail.com of per post aan Groene Weide 29, 7325 HL Apeldoorn.
Ik wens u een hele mooie tijd naar Pasen en veel bijzondere simpele ontmoetingen.
Evelien Bijl
Allerlei stemmen vragen onze aandacht. De ene zegt: ‘Laat zien dat je een goed mens bent.’ De andere zegt: ‘Eigenlijk moet je je schamen.’ Een derde zegt: ‘In wezen geeft niemand om je.’ Weer een andere stem zegt: ‘Je moet succesvol, sterk en beroemd worden.’ Maar tussen al die luidruchtige stemmen is er ook eentje te horen die zachtjes zegt: ‘Je bent me lief, ik houd van je.’ Die stem is voor ons de belangrijkste. Het kost echter inspanning om die stem te horen. Daarvoor is afzondering nodig, stilte, bereidheid om te luisteren. Dat is bidden, luisteren naar de stem die tegen ons zegt: ‘Je bent me lief.’ Henri NouwenWat zijn er veel stemmen om ons heen. Ook de stemmen die zeggen: “kies voor jezelf”, “het is je eigen schuld”, “geloof mij nou maar”. Er wordt aan ons getrokken door de politiek en door belangenorganisaties, want iedere stem telt. Er zijn stemmen die de waarheid spreken en stemmen die de waarheid onrecht aan doen.
En tussen al die stemmen, als je heel goed luistert, ook die stem die zegt: “jij bent Mij lief, zoals jij bent”. De stem die jou vertrouwen geeft. Die stem die voor iedereen te horen kan zijn in de stilte. Ook door wie naast ons leven dichtbij of ver weg. Gods liefde is niet voor een enkeling, maar voor velen en wellicht wel voor iedereen. Met Pasen klinkt deze zachte stem van liefde wat luider. De boodschap van de Opstanding van de Zoon van God is een boodschap van liefde voor alle mensen. De Opstanding van Jezus is een groot gebaar van liefde voor alle mensen: vergeving, verzoening en nieuw leven. Het zijn grote woorden. Maar als je er in de stilte naar luistert, merk je hoe waar ze zijn en hoeveel kracht, hoop en moed deze woorden je kunnen geven in het leven.
Gezegend ben je als je deze zachte stem van liefde wilt horen.
Ds. Ella Kamper
De route naar de Wilhelminakerk rij ik langzamerhand bijna zonder nadenken. Diverse adressen in Beemte Broekland, Wenum-Wiesel en het Loo kan ik al zonder navigatie vinden. Voor mij voelt het vertrouwd in de wijkgemeente Apeldoorn Noord.
Het zou mooi zijn als dit gevoel wederzijds is.
Inmiddels heb ik op ongeveer 100 adressen van de 400 adressen in onze wijkgemeente een bezoek gebracht. Overal waar ik ben geweest, word ik hartelijk ontvangen. Dank daarvoor! Wel merk ik dat ik de afgelopen tijd iets minder aan kennismakingsbezoeken toe kom en dat het maken van afspraken wat lastiger gaat. Met name het ontbreken van heel wat telefoonnummers maakt het lastig. Er zijn nogal wat vaste nummers die niet meer werken. Waarschijnlijk, omdat gemeenteleden over zijn gegaan naar mobiele nummers. Zou het mogelijk zijn om mobiele nummers aan mij of aan de scriba door te geven? Want ik wil graag ook de gemeenteleden op die andere 300 adressen bezoeken.
Duurt het u te lang voordat ik een keer aanbel? U kunt altijd mij bellen of een berichtje sturen of het via een ander gemeentelid laten weten dat u het op prijs stelt dat ik kom kennismaken.
Tot ziens!
Hartelijke groet,
Ds. Ella Kamper
Even
Meditatief avondgebed 23 januari 2025
In het kader van de Week van gebed voor de eenheid van christenen, hebben we een oecumenische meditatief avondgebed in het voormalige kerkje Bethel in de Vecht georganiseerd. Tja, wat is dat: een meditatief avondgebed? De gemeenteleden uit de Wilhelminakerk, uit de PG Nijbroek, de PG Terwolde- de Vecht en uit de parochie de Vecht, wisten ook niet goed wat hen te wachten stond. Even iets anders, was de reactie. En gelukkig: wel de moeite waard.
Een meditatief avondgebed is een viering waar veel ruimte is voor stilte.
Door de stilte krijg je de ruimte om je eigen gedachten en reactie en verlangens bij een Bijbeltekst te verkennen.
In een meditatief avondgebed staat niet de uitleg van een voorganger centraal, maar een Bijbellezing en wat het in jouzelf oproept.
Het was wel een stilte die begeleid werd: soms even een vraag om dicht bij de tekst te blijven en dichtbij jezelf.
En zo vulde de ruimte van Bethel ( Huis van God) zich bijna als vanzelf met gebeden. Ieder mocht zijn of haar eigen gebed in stilte of hardop uitspreken bij het aansteken van een kaarsje.
Goed om zo vanuit de verschillende kerken bij elkaar te zijn en eenheid te ervaren. Voor herhaling vatbaar.
Het was mooi om zoveel vrijwilligers in onze gemeente te ontvangen met een hapje en een drankje. Lang niet alle vrijwilligers van onze gemeente waren er. Sommigen vinden hun taak zo gering dat ze zich nauwelijks vrijwilliger durven te noemen. Jammer, want alle bijdragen – klein en groot – zijn belangrijk voor onze gemeente. Het was een gezellige avond met een vrolijk pauze nummer: de toga-show door de kerkenraad. Voor iedere dienst is wel een passende toga. Alle vrijwilligers, die er bij waren en die er niet bij waren: heel erg bedankt voor jullie inzet en vooral vrijwilliger blijven!!
In de Middeleeuwen is het gebruik ontstaan om in de tijd van vasten niet alleen sober te leven, maar ook de inrichting van de kerk sober te maken. Dat gebeurde door doeken voor het altaar te hangen. In de loop van de tijd zijn die lege witte doeken gebruikt om verhalen te vertellen die passen bij de lijdenstijd. Verhalen over het lijden van Christus, maar ook
verhalen over het lijden van mensen. Het gebruik van de hongerdoeken (honger als verwijzing naar het vasten) is in de jaren ’70 weer opgepakt.
Aan verschillende kunstenaars uit met name Latijns Amerika, Azië en Afrika is gevraagd om een hongerdoek te ontwerpen. Veertien hongerdoeken uit de periode 1982 – 2011 hangen nu in klein formaat in de Wilhelminakerk. Bij de hongerdoeken hangt ook een korte uitleg over het verhaal dat het hongerdoek wil vertellen.
Kom rustig kijken als u in de kerk bent.
Een telefonische afspraak om te komen kijken is ook mogelijk.
Witte Donderdag 17 april
De bijeenkomst van de COD staat in het teken van Witte Donderdag.
We gedenken het avondmaal wat Jezus met zijn leerlingen in Jeruzalem had. In deze dienst vieren we ook met elkaar het avondmaal.
Deze avondmaaldienst staat nadrukkelijk open voor alle leden van de gemeente en niet alleen voor de trouwe bezoekers van de COD activiteiten.
Het thema is: Leven met vallen en opstaan.
Op weg naar Golgotha.
Aan de hand van teksten, liederen en beelden van kruiswegen, volgen we de weg die Jezus ging naar Golgotha. We beginnen de weg van Jezus in de Olijftuin, waar Hij na voor de laatste keer met zijn leerlingen gegeten te hebben, naar toe ging.
Anders dan voorgaande jaren komen de liederen onder andere uit het liedboek en uit de liederen van Taizé. De viering heeft een meditatief karakter. Dat betekent dat er in plaats van een preek soms wat vragen worden gesteld om in stilte over na te denken.
Er zijn heel veel geschilderde of gebeeldhouwde kruiswegen te vinden.
Voor deze viering maak ik gebruik van een kruisweg die in 2019 is geschilderd door Bruno Desroche. Zoals bij The Passion de popsongs het verhaal van Jezus dichterbij onszelf willen brengen, zo doen de veertien staties van deze Kruisweg dat ook. Het verhaal van lijden, het kiezen aan welke kant je staat, het vertrouwen dat God aanwezig is en zal redden, is ook het verhaal van vandaag.
De stilte van deze zaterdag voor Pasen is de stilte van verdriet, van onzekerheid, van gespannen afwachten. Jezus ligt in het graf. Maar Hij heeft gezegd dat dit niet het einde is. Hoe zal zijn weg verder gaan?
We komen op deze dag niet bij elkaar in de Wilhelminakerk.
Je kunt wel thuis de ruimte nemen voor de Stille Zaterdag. Bewust een tijdje stil zijn.
Misschien wat zaaien in een bloempotje – met diezelfde spanning – wat gaat er met het zaad gebeuren?
Maar er is ook de mogelijkheid om naar één van de andere wijkgemeentes in Apeldoorn te gaan en daar de viering van de Stille Zaterdag / Paaswake mee te maken.
Op Paasmorgen vieren we feest. Het gespannen afwachten heeft plaats gemaakt door weten dat de Heer is opgestaan. Hij leeft, is de uitroep van Paasmorgen. Vol verwondering, verbazing en vol dankbaarheid. Want Zijn Leven is ons Leven.
Op Paasmorgen komt het koor Say Yes bij ons zingen. Het onderstreept de feestelijkheid van deze dienst.
Ook wie niet vaak naar de kerk komt, wil ik van harte uitnodigen om Paasmorgen te komen. Want we vieren de kern van ons geloof: God geeft leven door de dood heen, dankzij Jezus Christus. Hét moment om als geloofsgemeenschap samen te komen en te vieren!
Van harte welkom allemaal.
Pinksteren is het feest dat de deuren opengaan en de leerlingen van Jezus naar buiten gaan. Ze krijgen de Geest om aan iedereen het wonder van de Opstanding van Jezus te vertellen.
Pinksteren is het feest van er op uit gaan.
We gaan als gemeente van de Wilhelminakerk dit jaar ook naar buiten.
We mogen het Pinksterfeest vieren in de boomgaard van de familie Bouwman bij de Oude Olifantenschuur aan de Tuinmanslaan. Het kan haast niet mooier om tussen de fruitbomen te vieren wat de vruchten van de Geest zijn. In de nieuwsbrief zal te zijner tijd meer informatie komen te staan over het Pinksterfeest op locatie.
De lente is net begonnen, maar we zijn al bezig met de tentviering hartje zomer tijdens de Oranjefeesten in Beemte Broekland. Een tentviering vol popmuziek, als het aan ons ligt.
De vele top2000 diensten in het land laten zien dat popmuziek meer is dan een leuk liedje of een lekkere stevige dreun. In de popmuziek gaat het om ervaringen in het leven van alledag, om somberheid of om hoop, om liefde of je alleen voelen.
We nodigen iedereen uit om hun favoriete popsong aan de organisatie van de tenttop2000 viering door te geven. Het liefst ook met een paar regeltjes waarom dit zo’n favoriet nummer is. We gaan uit deze popsongs een selectie maken voor de dienst.
We zijn heel erg blij dat de band die in de Elvisdienst van een paar jaar geleden speelde, kan komen voor de tentdienst.
Stuur je lijstje op naar: scriba@Wilhelminakerk.com graag voor 1 juli in verband met vakanties.
Namens de voorbereidingsgroep,
Ds. Ella Kamper
Op 15 oktober 2024 is Johannes Marinus Koldenhof, Joop, overleden.
Joop Koldenhof groeide op aan de Bellertstraat 10 in Beemte Broekland. Daar woonde hij met zijn vrouw en zijn 2 zoons. Joop had een passie voor zijn dieren en wilde dan ook graag gaan boeren thuis, maar dat was toen in die tijd financieel allemaal niet haalbaar. Gelukkig kon hij als hobbyboer naast zijn werk genieten van het land, de koeien en varkens. Dat vond Joop ook prachtig. Joop werkte in die tijd bij de Bouwstoffen Kwakkel. In het tegelmagazijn van deze firma heeft hij het ruim 34 jaar volgehouden.
Toen Joop met pensioen ging, was hij volop aan het werk in zijn moestuin, waar hij vele uren doorbracht. Hier werden verschillende groenten en aardappelen verbouwd. Toch bleven zijn koeien zijn grootste hobby. Hij genoot van het iedere dag verzorgen en met ze bezig zijn. Uiteindelijk is hij ook tussen zijn geliefde dieren overleden.
Samen met zijn familie, vrienden en buren hebben we Joop naar zijn laatste rustplaats aan de Ramsbrugweg in Wenum gebracht. Het was fijn dat de 6 buurmannen hem hier naar het graf hebben gedragen.
Joop is 84 jaar geworden.
74 jaar geleden is hij gedoopt met de naam Hendrik van Schoonhoven, maar iedereen kende hem als Henk. Henk van de Ramsbrugweg waar hij zijn hele leven heeft gewoond.
In het afscheid van Henk op vrijdag 31 januari hebben we hem herdacht als een bijzonder mens. Hij heeft veel lichamelijke tegenslag gehad in zijn leven en met name het slechte zien heeft zijn leven beïnvloed. Hij mocht geen autorijden en het werk wat hij het liefst zou doen, kon niet door de slechte ogen. Maar wat hij deed, dat deed hij heel goed. Zijn werk was zijn hobby: op de trekker zitten en gras maaien en hooibalen maken. Heel wat mensen kwamen bij hem hooibalen halen voor hun paarden. Hoewel Henk veel thuis was, bleef hij goed op de hoogte van de wereld om hem heen. Radio Gelderland stond altijd aan en wie er op bezoek kwam werd uitgebreid bevraagd over alles en iedereen. Het mooie was dat hij er ook op terug kwam: hoe is het nu met die en hoe is met die hond of ander dier, vroeg hij dan. Of hij stuurde iemand een kaartje om zijn meeleven te laten zien.
Henk was heel precies en dat was wel eens erg lastig. Het moest op zijn manier en op zijn tijd. De laatste jaren kon hij in zijn huis blijven wonen dankzij de goede zorgen van zijn zus Toos en zwager Wim en de mensen van de buurtzorg. Langzaam ging het minder met hem.
Zijn verjaardag vieren werd uitgesteld en is uiteindelijk niet meer gevierd. In alle stilte is hij overleden. Hij is naar het onbekende land, het onbekende huis van de Vader, in het vertrouwen dat Gods liefde hem daar zal leiden en hem thuis brengt.
Moge de Heer met Toos en Wim zijn en met iedereen die Henk zal missen.
Na een periode van afnemende gezondheid is Albert Brummelkamp op 3 maart 2025 in Heerde overleden. Hij is 78 jaar geworden. Heerde, dat was voor zijn gevoel heel ver weg van thuis. Want zijn thuis was de boerderij aan de Huisakkers in Wenum -Wiesel én waar zijn vrouw Ineke was. Aan de Huisakkers woonde hij eerst met zijn ouders en broer en later met zijn vrouw en hun twee kinderen. Naast het werk op de boerderij werkte Albert in de buitendienst van de gemeente Apeldoorn. Het mooiste van het werk was eigenlijk wel alles wat een motor had: de trekkers, de auto’s en de brommers. Albert mocht graag autorijden en leerde het ook aan zijn kinderen en kleinkinderen. Toen het zelf rijden niet meer ging door zijn gezondheid, liet hij zich graag rijden door de omgeving. Hij was een mens die met weinig tevreden was. Wel verwisselde hij graag zijn werkkleding voor een net pak. In de kerk en bij feestjes en andere gelegenheden droeg Albert altijd een pak met stropdas. In de dankdienst voor zijn leven op 7 maart in de Wilhelminakerk hebben we stil gestaan bij zijn belangstelling voor mensen, zijn liefde voor zijn gezin en zijn vriendelijkheid. We hebben gedankt dat hij in zijn leven een thuis heeft gevonden aan de Huisakkers en bij zijn vrouw en kinderen en dat hij wist dat er ook een thuis voor hem is bij God. Albert is thuis bij God in de hemel.
Moge de Heer zijn vrouw Ineke, zijn kinderen en kleinkinderen troosten in het gemis van Albert.
In de afgelopen maanden is er in de kerkenraad verschillende keren gesproken over de toekomstvisie van de Protestantse Gemeente Apeldoorn. De projectgroep is met een voorstel gekomen, nadat ze alle wijkgemeentes langs zijn geweest. We hebben onze reactie gegeven op dit voorstel. De reactie van de Wilhelminakerk is dat wij graag een zelfstandige wijkgemeente binnen de PGA blijven, om zo de mogelijkheden te onderzoeken naar samenwerking ( in welke vorm dan ook) met plattelandsgemeentes in de omgeving. We vragen ons ook af – misschien wel een opdracht voor ons, wat wij vanuit het buitengebied van Apeldoorn kunnen bijdragen aan de PGA.
We hebben in het kader van samenwerking tussen kleine gemeentes ook een gesprek gehad met het moderamen van de classis. De classispredikant ds. Van Iperen is samen met de scriba en een lid van het moderamen van de classis bij ons op bezoek geweest. Een goed gesprek waarbij we hebben kunnen uitleggen waar wij op dit moment als Wilhelminakerk staan. De classis neemt dit in gedachten mee naar andere gesprekken met gemeentes in de omgeving.
Ook is in de kerkenraad het rapport over het jeugdwerk in de PGA besproken. Centraal staat de vraag of we de jongeren in de kerk door samenwerking binnen de PGA meer ruimte en meer plekken kunnen bieden waar zij met andere jongeren in contact komen rond levensvragen en zingeving. Wat we als kerkenraad belangrijk vinden is dat de gemeenteleden die in onze wijkkerk activiteiten organiseren voor jongeren zelf ook ondersteuning kunnen vinden in de PGA.
In de PGA gaat het proces van het vormen van een wijkgemeente Noord-West verder (integratie Grote Kerk, Jachtlaankerk en gemeente van de Goede Herderkerk). De wijkgemeentes Apeldoorn Noord-Oost, de Drie Ranken en de Hofstadkerk gaan in de komende jaren ook verkennen waar de mogelijkheden tot samenwerking liggen.
In de kerkenraad gaat het ook over de financiën. We zijn blij dat de actie Kerkbalans goed is verlopen en dat we naar alle waarschijnlijkheid het begrote bedrag binnen krijgen. Met dank aan alle gemeenteleden die bijdragen!
Verder: er is een nieuwe flyer van de Wilhelminakerk voor mensen die nieuw in de omgeving komen wonen, we hebben een begin gemaakt met de tentviering in augustus en de Pinksterdienst op locatie, de vrijwilligersavond is voorbereid, plan voor het volgende Zinderfestival is besproken. Kortom, we hebben niet stil gezeten.
In de Nieuwsbrief van februari hebt u al de nodige informatie gekregen over de Kerkbalans 2025. In totaal hebben 422 leden een verzoek om een toezegging te doen gekregen. Op 5 februari was door 286 leden een bedrag van € 52.814,50 toegezegd. Dat betekende dat 136 leden (nog) niet hadden gereageerd. In de tweede helft van februari kregen de leden die via email worden benaderd nog een herinnering via het Kerkelijk Bureau. Omdat nog niet van alle leden die per brief worden benaderd de antwoord enveloppen terug zijn krijgen die leden in maart per brief een herinnering.
Helaas is het aantal leden, dat bij het begin van de actie in januari is benaderd voor een toezegging, door verhuizing, overlijden en uitschrijven is teruggelopen naar 407. Daarvan hebben op 13 maart 305 leden een toezegging gedaan met een totaal bedrag van € 57.614,85. Als we dat bedrag afzetten tegen het streefbedrag van € 59.000 dan betekent het dat we daar nog € 1.385,15 van af zitten. Voor dit moment een prachtig resultaat. En met in het achterhoofd dat er nog 102 leden, verreweg de meesten via email, (nog) geen toezegging hebben gedaan, moet het toch een kleinigheid zijn om die € 1.385,15 te overbruggen!
De kerkenraad is heel dankbaar voor alle toezeggingen tot nu toe en er is goede hoop dat dit jaar het streefbedrag van € 59.000 gehaald zal worden.
We herhalen het nog maar eens: Als u uw toezegging (nog) gaat doen vragen wij u gebruik te maken van de mogelijkheid om het bedrag via automatische incasso van uw rekening te laten afschrijven. U kunt dat op het antwoordstrookje of digitaal aangeven. Dat is voor de kerk qua bankkosten verreweg de goedkoopste manier. Die kunnen oplopen tot meer dan € 0,30 per transactie. Alleen al voor onze wijkgemeente betekent dat jaarlijks honderden euro’s aan extra onkosten.
Maakt u ook al gebruik van de digitale mogelijkheden van communiceren die de kerk u tegenwoordig biedt? Door van deze mogelijkheden gebruik te maken kunnen we de kosten die we moeten maken voor bv. briefpost of het uitvoeren van de actie Kerkbalans sterk terugdringen.
Dus mocht u nog geen gebruik maken van deze mogelijkheden en u beschikt wel over een emailadres wilt u dan alstublieft overwegen om uw emailadres door te geven aan de coördinator voor de kerkbalans op het emailadres kerkrentmeester@wilhelminakerk.com of telefonisch via 06-57187720, waar u ook meer informatie kunt vragen.
Als u regelmatig de kerkdiensten meebeleeft via de uitzendingen van de Wilhelminakerk op Kerkdienst-Gemist is er de mogelijkheid om mee te doen aan de collectes. Dat kan door gebruik te maken van de “Appostel”-app op uw telefoon. Maar we bieden u nu ook de mogelijkheid om dit via de wijkkas te doen. U kunt dan een bedrag overmaken naar de Wijkkas Wilhelminakerk, bankrekening NL24 RABO 0302 444 59, met als omschrijving “Collectes dd-mm-jjjj”, waarbij dat laatste de datum van de dienst is. De penningmeester zorgt ervoor dat uw bijdrage wordt verdeeld over de 3 collectes.
Voorzitter | Harry Beekman De Gaete 2 7341 PM Beemte Broekland Tel. 06 123 27 985 Email: h.i.beekman@hotmail.com |
||
Predikant | ds. Ella Kamper Tel. 06 496 94 895 Email: predikanti@wilhelminakerk.com |
||
Scriba | Corrie van Orden Tel. 06 375 61 445 Email: scriba@wilhelminakerk.com |
||
Ouderling / |
Willem Bomhof |
Joop van Orden |
|
Ouderlingen |
Corrie van Orden |
Evert Wassink |
|
Diakenen |
Ria Dolman Henk Fiets |
Gerrie Dijkstra |
|
Pastoraal werkers |
Fam. Van Telgen |
Het is mogelijk om Noordnieuws digitaal te ontvangen. Wilt u dat, stuur dan per email even een berichtje met uw naam en adres naar scriba@wilhelminakerk.com
Stichting Vrienden van de Wilhelminakerk
Heeft u al op de site van de Wilhelminakerk gekeken onder de button St. Vrienden van de Wilhelminakerk? Hier vindt u alle informatie over de Stichting: het doel, de activiteiten, wat er eerder georganiseerd is, wat er komt enz. Ook is er een mooie fotogalerie, zodat u terug kunt kijken en wellicht uzelf kunt zien. Het is zeer de moeite waard om de site te bekijken. www.wilhelminakerk.com.
We waren onaangenaam verrast met de mededeling dat we geen alcoholische dranken meer mogen schenken in onze kerk. Dit geldt zowel voor de verhuur van de zaal als onze eigen activiteiten. Bij het schrijven van dit bericht zijn we volop bezig om te kijken of we een alcoholvergunning kunnen krijgen zodat er weer een ‘’borrel” geschonken mag worden. We houden u op de hoogte.
TERUGBLIKKEN:
18 december 2024 was het shanty koor “De Trossen Los” uit Twello weer bij ons te gast. Het was wederom een schitterend optreden met bekende kerstliederen. In de pauze waren er heerlijke oliebollen met een kopje koffie. Er was gelegenheid om oliebollen te bestellen van de fam. Beekman en wat waren ze lekker! Wist u dat de fam. Beekman ruim 2000!!! oliebollen heeft gebakken. Ook was er een verloting met mooie prijzen; allemaal gesponsord, zodat de totale opbrengst voor de Wilhelminakerk was. We hopen ook dit jaar weer een beroep op het koor te mogen doen. Al met al een mooie muzikale avond!
24 januari 2025 hebben we met bijna 60 man genoten van een heerlijk stampottenbuffet. Compleet met speklap, rookworst, spekjes enz. Het buffet werd afgesloten met ijs en vruchtensaus. Zowel de schillers, kooksters en eters hebben heel erg goed hun best gedaan: alles was nagenoeg op!
VOORUITBLIKKEN:
Vrijdag 11 april om 17.00 uur gaan we onbeperkt pannenkoeken eten met 2 rondjes bingo. Het belooft weer een gezellig eten te worden met vooral veel spekpannenkoeken. We zijn er klaar voor om meer dan 100 pannenkoeken te bakken!! Kosten € 15,00 p.p. inclusief 2 consumpties en 2 rondjes bingo – met mooie prijzen. Opgeven bij Tootje Vos 055-3121520, t-vos@live.nl of Herman Beekman 055-3231497, mtsbeekman@ziggo.nl17 oktober 2025 is er een orgelconcert met samenzang begeleidt door Wilbert Magré. Ook dit keer kunt u weer verzoeknummers indienen voor de samenzang of voor een orgelsolo. Opgeven voor 15 september bij Gerrit Wassink 055-3122158 of genjwassink@hotmail.com
U bent van harte uitgenodigd op een van onze activiteiten en zoals u kunt lezen op onze site kunt u altijd gehaald en/of gebracht worden.
U BENT VAN HARTE WELKOM!
We willen alle vrijwilligers, sponsoren, gemeenteleden enz. die een steentje bijdragen aan onze Stichting hartelijk bedanken; zonder al deze mensen was en is het organiseren van onze activiteiten onmogelijk.
In november trad het “Celebration Duo” voor ons op. Zoals gewoonlijk begonnen we de middag met koffie/thee en wat lekkers erbij. In de pauze werd er gezorgd voor een hapje en een drankje. Het werd een gezellige ontspannen middag met bekende en oude liedjes waar we heerlijk met mee konden zingen!
De kerstviering van 19 december had als thema “Nacht van Vrede”. Onze eigen dominee Ella Kamper speelde op de dwarsfluit en Dirk Boer was onze organist. In de Wilhelminazaal stond de koffie/thee met kerstkrans al klaar, waarna de viering in de kerk plaats vond. Het was een heel fijne dienst, met als hoogtepunt een duet van dwarsfluit en kerkorgel. Als afsluiting de gezamenlijke broodmaaltijd. Iedereen die heeft meegewerkt aan deze middag hartelijk dank daarvoor!
De eerste seniorenmiddag in het nieuwe jaar was 20 februari. Dhr. Dewes van Lohuizen gaf een presentatie over de stichting “Vrienden van Mikondo”. Deze stichting zet zich in voor onderwijs aan kansarme kinderen en jongeren in de wijk Mikondo van Kinshasa in DR Congo. Die middag werd er gecollecteerd voor de stichting wat het mooie bedrag van 250 euro opbracht.
De Paasviering met Heilig Avondmaal en als afsluiting de gezamenlijke broodmaaltijd is donderdagmiddag 17 april.
Donderdag 15 mei is de inloop koffieochtend van 10.00-12.00uur.
Donderdag 26 juni is er een seniorenmiddag met Bingo.
Bewaar wat fijn is of het nu groot of klein is
Koester wat raakt.
Omarm wat je gelukkig maakt.
Het bestuur
De Oecumenische Werkgroep van Nijbroek, Terwolde, de Vecht en Beemte- Broekland organiseert ook dit jaar weer een kunstroute, waarbij iedereen wordt uitgenodigd om deze gratis route weer tot een succes te maken. Naast de exposities zijn ook de gebouwen zeer de moeite van het bekijken waard.
De kunstroute is op zaterdag 24 mei 2025 van 10.30 uur tot 15.30 uur.
Hierbij nodigen we dan alle creatieve inwoners uit die hun werk graag willen exposeren die dag in de kerk van Nijbroek, Terwolde, Beemte-Broekland of de Anthonius-school in de Vecht. Vorig jaar waren er b.v. schilderijen, keramiek ,tekeningen, handwerken, houtwerk etc. te bewonderen. Per locatie zijn er meerdere exposanten, waardoor er een gevarieerd aanbod te bekijken is. De laatste jaren werd de kunstroute flink bezocht. De reacties waren zeer positief, zowel van de exposanten als van de bezoekers, en men vond het gebodene van een goed niveau.
U kunt u als exposant voor 20 maart 2025 aanmelden bij;
Toos van Schoonhoven, 0643421038 - toosvanschoonhoven@kpnplanet.nl
Ineke Ganzevles, 0650826413 - ineke.ganzevles1@gmail.com
pastor Hein de Jong; 0640369058 - h.jong97@hotmail.com
Maurits van Elsäcker; mauritsvanelsacker@pknterwolde-devecht.nl
Anne-Marie van de Water 0625401269 - anne-marie@vdwater.nu
Helpen jullie ons weer mee om hier een geweldige dag van te maken, zowel voor de exposanten als voor de bezoekers? We zien jullie aanmeldingen graag tegemoet. Een voorkeur opgeven is mogelijk, maar dit biedt geen garantie. We streven ernaar om voor bezoekers en exposanten een aantrekkelijk,gevarieerd aanbod te brengen.
De Oecumenische Werkgroep
De landelijke actie van Kerk in Actie heeft voor het inzamelen van postzegels, kaarten enz. het mooie bedrag van € 32.880,- opgebracht.!!!!!
Wat een mooi bedrag. Hartelijk dank voor allen die mee hebben gedaan.
Het inzamelen gaat natuurlijk gewoon door.
Postzegels, allerlei soorten kaarten, brillen, telefoontjes, cartridges, spaarpunten enz.
Inleveren kan in de hal van de kerk of bij J. Wassink, Oude Zwolseweg 119.
Afgelopen januari hebben de kooksters een fijne morgen gehad, bij één van de kooksters thuis. We hebben een lekkere kop koffie/ thee gedronken met heerlijke oliebollen zo warm uit de pan. Ook is er over van allerlei dingen gesproken. Eén punt ervan is geweest; ‘kunnen we wellicht allemaal, met alle kooksters en onze gasten, een keer samen eten.’ Een leuk plan wat we uit gaan werken. Van september t/m juni koken we, altijd op de eerste woensdag van de maand, met uitzondering van november en januari, dan koken we een keer op de tweede woensdag van de maand. Met een volle gezellige tafel met gasten, in de Wilhelminazaal, is het plezierig voor de kooksters om een menu samen te stellen en te koken. We hebben de beschikking over een keuken waar we niets missen, alles is aanwezig. Mocht er toch iets zijn wat we ‘missen’, wordt het per omgaande geregeld. Dat is een groot goed!
Wilt u een keer mee eten of mee koken, bel of mail gerust naar onderstaande gegevens. Wees van harte welkom!
We wensen u goede en gezegende Paasdagen toe, en een mooi en fleurig voorjaar.
Met een hartelijke groet namens de kooksters,
Marie Koetsier Tel. 06 46878193 E. mariekoetsier@gmail.com
Aanspreekpunt Pastorale zorg |
Corrie van Orden |
06 375 61 445 |
Bloemendienst: |
Herleen Hissink Reinie Salomons |
06 228 39 071 055 312 2345 |
COD: |
Jenny Schouten |
06 278 41 444 |
Vrijwilligers: |
Willem Bomhof |
06 222 20 047 |
Noordnieuws: |
Evelien Bijl |
055 844 5054 |
Apparatuur: |
Joop van Orden |
055 312 1220 |
Tienerkerk |
Annelies te Loo |
06 272 21 111 |
Kidskerk: |
Wilma Ganzevles |
06 303 64 012 |
Autorijdienst: |
Nellie van Lohuizen |
055 312 1748 |
Mensen die graag gebruik willen maken van de autorijdienst kunnen op vrijdag of zaterdag, of 1 á 2 dagen voorafgaande aan een dienst, contact opnemen met diegene die autorijdienst heeft.
De ‘vaste klanten’ en de rijders hebben een rooster.
Wilt u graag gebruik maken van deze dienst maar hebt u geen rooster neem dan contact met: Nellie van Lohuizen, (055–3121748 of 06-14458288)
U kunt op zondagen om 10:00 uur hier de livestream volgen, klik daarvoor op het driehoekje hieronder.
Live- en terugkijken kan ook via www.kerkdienstgemist.nl
Er zijn gratis apps voor Android en Apple
Vorige uitzendingen
Wilhelminakerk
Voorganger ds. Ella Kamper (Driel)