Kerkdienst
Wilhelminakerk
Voorganger ds Gertrudeke v d Maas
Muzikale begeleiding door Ronkje Berkhof-Voogt
De Wilhelminakerk/Wijkgemeente Noord Apeldoorn (Het Loo, Wenum Wiesel en Beemte Broekland) wil een open geloofsgemeenschap zijn waar mensen zich welkom en gekend weten. Daarnaast willen we als kerk een levende getuige zijn van Gods Woord en de trouw en genade van Jezus Christus.
Actie Kerkbalans 2024 lees meer>>
KIJK op de KERK Kerkkrant van de Protestantse Gemeente Apeldoorn (dec. 2024)>>
Al weer een hele tijd geleden was er in de Wilhelminakerk een paasproject waaraan drie basisscholen meededen, de Sjofar/Princes Beatrix, de Beemterschool en de R.K. Antoniusschool uit de Vecht. Onderwerp was de weg die Jezus ging naar het kruis.
Via meerdere kruiswegstaties kwam men bij de paaskaars, het symbool dat Jezus leeft.
Zie fotogalerij
Belevingsviering met groep 1 t/m 4 van de Sjofar Prinses Beatrixschool
De belevingsviering van groep 1t/m 4 van de Sjofar/Princes Beatrix school in de Wilhelminakerk.
Samen zingen, bidden en spelen. Het was een plezierige en waardevolle ochtend.
De eerste Ker(k)misviering op/in Beemte-Broekland in 2018, was een succes. We waren erg tevreden met de 250 bezoekers die deze zondagmorgen naar de tent waren gekomen. Er moesten diverse stoelen en banken bijgezet worden.
Velen hadden er naar uitgekeken en samen met het bestuur van de Oranjevereniging was er een mooie viering in elkaar gezet.
De dienst werd geleid door ds. Jolanda Al van de Wilhelminakerk met Riet Simons en Trees Hendriks van de geloofsgemeenschap Franciscus en Clara, locatie Antonius uit De Vecht.
Het geheel werd ondersteund door het koor ‘Song and Relation’ uit Emst.
Door hun mooie zingen van o.a. het Ave Maria, leverden ze een fijne bijdrage.
Aan het einde bedankte Jan Vegter (de inmiddels gearriveerde) pastor Paul Daggenvoorde, voor zijn inzet in de 5 jaar daarvoor, want ondanks zijn vertrek en de nare taak die hij de jaren daarvoor moest verrichten van o.a. het sluiten van de Antoniuskerk in De Vecht, is er toch, mede dank zij hem, iets moois ontstaan, n.l. het samenwerkingsverband tussen de Wilhelminakerk en de geloofsgemeenschap Antonius. En daar is dit dan toch maar een resultaat van.
Onze dank gaat uit naar iedereen die dit (toch maar) mogelijk heeft gemaakt.
Ook de herhaling in 2019 was een dermate succes dat we hopen dat deze manier van vieren, ook na de Corona-periode, een traditie mag worden.
Op een vrijdagavond, in november 2017, hebben we samen met de buurt waxinelichtjes aangestoken. Dit was een gezamenlijk initiatief van onze kerk en de RK geloofsgemeenschap St. Antonius, in de Vecht. Een lichtjesregen voor mensen die bij de kerk horen en voor mensen die niet kerkelijk gebonden zijn, voor jong en oud.
Voorafgaand was er een moment van verstilling, met muziek zang en gebed. Stil staan bij mensen met wie we geleefd hebben en die nu anders met ons meegaan dan voorheen. In de kerk hingen tekeningen van kinderen van de scholen in de buurt. De reacties waren zeer positief, daarom werd het geheel verleden jaar herhaald en met succes. Er werden 1200 lichtjes aangestoken, samen met de kinderen, de Rooms-Katholieke buren en de buurt van de kerk.
Ook in november 2019 was er een lichtjesregen en deze keer samen met de Rooms Katholieke geloofsgemeenschap St. Antonius uit de Vecht, en de Protestantse Gemeente Terwolde-de Vecht. Men kwam met velen en het was een fijne belevenis. Ook voor de periode na de Corona-pandemie hopen we op een herhaling.
In de vergadering van de algemene kerkenraad van 19 september 2024 is het beleidskader 2024-2028 vastgesteld. Dit beleidskader vervangt het oude beleidsplan en geeft de kaders waarbinnen we als Protestantse Gemeente Apeldoorn gemeente willen zijn en hoe we daaraan vorm en inhoud willen geven. We beseffen daarbij dat veel zaken nog onduidelijk zijn.
Vandaar dat we gekozen hebben voor een beleidskader in plaats van een beleidsplan.
U kunt het beleidskader lezen via de link:
https://pkn-apeldoorn.nl/wp-content/uploads/2024/09/Beleidskader-PGA-2024-2028versie-19-9-24.pdf
Wanneer u op- of aanmerkingen heeft op dit beleidskader kunt u die voor 20 oktober doorgeven aan scriba@wilhelminakerk.com
In het weiland
Goede feestdagen
Deze wens komt steeds vaker in de plaats van gezegend Kerstfeest in de maand december.
Raakt met deze goede wensen het Kerstfeest wat ondergesneeuwd? Is het een uiting van de afname van het christelijke geloof in onze samenleving? Dankzij een berichtje van een achternicht op facebook bekeek ik het opeens wat positiever. Wat mooi om iedereen die een feest viert in de maand december goede feestdagen te wensen. Niet alleen christenen vieren feest, maar ook het Jodendom viert feest met Chanoeka, natuurspiritisten vieren Yule – feest van de winterzonnewende, in de Islam vieren ze Mawlid al Nabi – geboortefeest van Mohammed. Blijkbaar is december een goede maand om feest te vieren. Feest dat het donker van de winter doorbreekt. Feesten van hoop dat het licht niet dooft. Feesten die hopelijk mensen dichterbij elkaar brengen.
Het is heel mooi inclusief om iedereen goede feestdagen te wensen, welk feest dan ook. Dat begreep ik uit het berichtje op facebook.
Maar toch blijf ik iedereen gezegend Kerstfeest wensen. Omdat het verhaal van het Kerstfeest verteld moet blijven worden. Het verhaal van God die omziet naar de wereld en die niets liever wil dan dat er vrede is voor alle mensen. Vrede voor alle mensen, van welke overtuiging dan ook. Het Kerstverhaal is geen verhaal dat mensen uitsluit. De vrede komt voor iedereen. Ik wil het verhaal van het Kerstfeest blijven vertellen in een samenleving die bij Kerst steeds meer aan gezellige lichtjes, cadeautjes, mooie kleding en bijzonder eten denkt. De reclamemakers hebben veel invloed hoe tegen Kerst wordt aangekeken.
Gezegend Kerstfeest! Want wij ontvangen door het Kerstfeest Gods zegen. Een zegen die bestaat uit een visioen van vrede, uit het visioen van de kracht van liefde en vergeving. Een zegen die bestaat uit geloven dat het anders kan en anders moet op deze aarde.
Gezegend Kerstfeest,
Moge het een zegen zijn om samen het Kerstfeest te vieren: in de kerk, thuis, met familie of met vrienden of op het werk.
Moge het een zegen zijn om samen te verlangen naar vrede en in de medemens iemand te zien die net zo naar vrede verlangt als jezelf.
Moge het een zegen zijn om te weten dat God aan die vrede meewerkt door de geboorte van zijn Zoon Jezus.
Voor u en voor jullie allemaal: een Gezegend Kerstfeest of goede feestdagen als je dat liever hebt.
Ds. Ella Kamper
(Vrije dagen ds. Kamper: Van 25 december t/m 3 januari 2025 ben ik alleen aanwezig voor zeer dringende pastorale zaken)
Uit de andere wei
Een laatste stukje over de schapen van de herenboerderij, waar ik samen met anderen een tijdje voor mocht zorgen. Een laatste stukje, want binnenkort zijn het lamkotelletjes etc.
Er heerste dit jaar weer blauwtong en daar zijn schapen heel gevoelig voor. In de kudde werden twee schapen ziek door de blauwtong. Ze stonden op dat moment in een stuk wei met hoog gras. De zieke schapen hadden zich verstopt in het hoge gras. Het was echt zoeken naar de schapen die de meeste verzorging nodig hadden. Zieke schapen die zorg nodig hebben, maar die zich terug trekken en zich niet laten zien.
Het lijkt de gemeente wel. In het pastoraat willen we met hart en ziel omzien naar wie het moeilijk hebben. Maar het is soms een heel zoekwerk om de gemeenteleden die zorg nodig hebben op het spoor te komen. Zieke mensen of mensen met heel veel zorgen trekken zich soms terug. Daar maak ik mij wel eens zorgen over: hoeveel gemeenteleden zijn er die zorg nodig hebben, maar die wij niet zien? En dat met name bij de jongere gemeenteleden (dat is onder de 60) die niet vaak aanwezig zijn bij ontmoetingen in de kerk.
Misschien dat nu iemand zich afvraagt: maar wat kan de kerk nu doen voor mij - kunnen die mij beter maken, kunnen die mijn zorgen overnemen?
Het schaap met blauwtong kon ik niet genezen, maar er wel voor zorgen dat er zorg kwam en dat er aandacht was. We konden wel het leed wat verzachten met wilgentakken en het neerzetten van een waterbakje. We kunnen nabij zijn, we kunnen aandacht geven en wie weet wat we onverwacht nog meer voor elkaar kunnen doen.
Heb je zorgen, ben je ziek: verstop je dan niet, maar laat het weten aan de ouderling, bezoekmedewerker of predikant.
Terugblik Petrus in het Land
Alle medewerkenden vonden de tijd tussen het maken van de opnames van Petrus in het Land over de lichtjesregen en gedachteniszondag bij ons in de kerk spannend. Wat zou er van alle opnames te zien zijn op tv? Twijfel over wat heb ik ook al weer gezegd en hoe zal dat overkomen. De zorgen waren voor niets. Het is een heel mooi programma geworden waar aan iedereen recht is gedaan. Wat een kunstwerkje hebben de regisseurs en redacteurs van alle opnames gemaakt. Voor wie het niet gezien heeft: uitzending gemist of via de website van Petrus in het Land is de uitzending van 23 november 2024 nog terug te kijken.
https://npo.nl/start/serie/petrus-in-het-land/seizoen-4/petrus-in-het-land_60/afspelen
Bijzondere viering op 15 december én een nieuwe scriba
Het is niet alleen de derde zondag van advent, maar ook een bijzondere dienst vanwege het afscheid van Corrie van Orden van de diaconie van Apeldoorn. 37 jaar is ze de vaste kracht geweest van de Diaconie. Ze mag nu met pensioen wat betreft de Diaconie. Met veel dankbaarheid kan ze terug kijken haar bijdrage aan een belangrijk stuk kerkenwerk: het omzien naar mensen binnen en buiten de kerk.
Gelukkig voor ons geeft dit afscheid haar de ruimte om Marie Koetsier nu officieel op te volgen als scriba. Het afgelopen jaar was Corrie inval-scriba. Maar vanaf 15 december is ze de nieuwe scriba van de Wilhelminakerk. Als kerkenraad zijn we daar heel blij mee.
Kerst vieren
Of u/jij nu één keer of meerdere keren komt Kerstvieren in de kerk:
VAN HARTE WELKOM
WAT FIJN DAT U/JIJ MEE KOMT VIEREN
Elke viering is weer anders.
C.O.D 19 december 14.30 uur
Thema: Nacht van vrede
Kinderkerstfeest 22 december 19.00 uur
Wij zijn de stoere herders.
Kerstnacht 24 december 22.00 uur
Thema: Het begint in de nacht…………………..
met medewerking van Veluws Mannenensemble
Kerstmorgen 25 december 10.00 uur
met medewerking van koor Hosannah
Nieuws van de Kerkenraad
Terwijl ik dit schrijf loeit de storm om het huis. Met recht de donkere dagen voor Kerst!
Maar gelukkig weten we dat we op weg zijn naar het Licht!
Ik wil graag een paar dingen met u delen vanuit de kerkenraadsvergadering van afgelopen donderdag (waar zelfs vanwege dat het 5 december was de Sint wat gedichtjes voor iedereen en wat lekkers had klaargelegd!)
We hebben de Lichtjesregen geëvalueerd. We hebben veel positieve geluiden van velen van u, maar ook van mensen buiten de wijk gehoord over de mooie viering en de uitzending van Petrus in het land. Veel dank aan onze gemeenteleden die hier aan mee wilden werken en zo de uitzending warm en extra mooi maakten.
De vorige keer schreef ik al over de vrijwilligersavond in februari. Die staat nu gepland op vrijdagavond 21 februari. Noteert u vast de datum in uw agenda. Verdere informatie volgt in de nieuwsbrief van januari.
Met betrekking tot de toekomstverkenning hebben wij een reactie geformuleerd die naar de AK wordt gestuurd en waarin we de voor ons meest gewenste toekomst voor de Wilhelminakerk beschrijven.
Zoals u welllicht in de media hebt gelezen worden in Kampen doorlopende kerkdiensten gehouden i.v.m. kerkasiel. Als u zich daarbij betrokken voelt kunt u dat bij onze predikant aangeven. Bij voldoende deelname gaan we met een groep(je) deelnemen aan de continu-kerkdiensten.
Voor de collecte in onze kerstnachtdienst hebben we gekozen voor een project waar o.a. Zwier van der Weerd, bij velen van u bekend, aan meewerkt. Het betreft het bouwen van een ziekenhuisje in Jemberem in Guinnee Bissau. We bevelen nu alvast de collecte van harte bij u aan.
Dit jaar is er opnieuw de mogelijkheid oliebollen digitaal te bestellen via de website (direct bovenaan op de welkomstpagina staat een link). Dat wordt weer, zoals elk jaar, smullen!
Hopelijk blijft er ook nog wat over voor de nieuwjaarsdienst op 5 januari waarin we velen van u hopen te ontmoeten. Na afloop van de viering is er gelegenheid om naar elkaar nieuwjaarswensen uit te spreken onder het genot van een kopje koffie/thee of een glaasje limonade met een oliebol.
Rest mij u een mooie en gezegende decembermaand toe te wensen.
Namens de kerkenraad,
Corrie van Orden
Vrienden van de Wilhelminakerk
COD
Wij nodigen u als senioren uit voor de kerstviering op donderdag 19 december a.s. We beginnen de middag om 14.30uur met koffie/thee en na de kerstviering is er de gezamenlijke broodmaaltijd. U bent allen van harte welkom.
Bericht vanuit de Werkgroep Oecumene
Kerstsamenzang in Zaal De Groot
Zoals in de nieuwsbrief van november jl. al vermeld wil ik u graag nog even herinneren aan onze kerstsamenzang op zondagmiddag 15 december a.s. in zaal De Groot in De Vecht Avervoordseweg 2. De aanvang is 16.00 uur (zaal open om 15.30 uur).
De muziekvereniging Ons genoegen uit Terwolde zorgt weer voor de muzikale begeleiding. Het koor In The Mood uit Apeldoorn zal ook een muzikale bijdrage leveren en daarnaast ook sommige liederen bij de samenzang begeleiden.
Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken en gezellig bij te praten.
De Werkgroep Oecumene hoopt velen van u te mogen begroeten om zo gezamenlijk op weg te gaan naar kerst.
Ook voor deze middag kunt u gebruik maken van de autorijdienst, indien u dat graag wilt, wilt u dan contact met mij opnemen via telefoonnummer 055-3121600 of 06 4342 1038 of via de email toosvanschoonhoven@kpnplanet.nl onder vermelding van uw naam, adres en telefoonnummer.
Meditatief avondgebed voor de eenheid van christenen
Op donderdagavond 23 januari 2025 in het voormalige kerkgebouw Bethel, Lochemsestraat 42 De Vecht (Terwolde) aanvang 19.00 uur.
“Ja, ik geloof” is het thema van de wereldwijde week van gebed voor de eenheid van Christenen (19 - 26 januari 2025). Een belangrijke week voor de Oecumenische Werkgroep van de Protestantse Gemeente Nijbroek, Terwolde - De Vecht, de Antoniusgeloofsgemeenschap De Vecht en onze Wilhelminakerk.
Naast verschillen tussen kerken, is het heel belangrijk om stil te staan bij onze eenheid.
We nodigen een ieder hartelijk uit voor een meditatief avondgebed waar in we stil staan en stil zijn bij het thema “Ja, ik geloof”.
In gebed en in gedachten zijn we verbonden met de wereldwijde geloofsgemeenschap van Jezus Christus. Uit welke kerk u ook komt, u bent van harte welkom bij dit meditatieve avondgebed. Deze dienst wordt geleid door ds. Jos de Heer (Nijbroek) en ds. Ella Kamper (Wilhelminakerk).
Na afloop (ca. 19.45 uur) is er koffie en thee.
De bloemen uit de kerk
Deze gingen afgelopen maand als groet van onze kerkgemeenschap naar de volgende gemeenteleden:
Mevrouw Achterhoff - verjaardag
De heer De Kroeze - groet
Mevrouw Wijngaards-Hofman - verjaardag
Familie Kamphuis (Ridderweg) - groet
Ria Wolters - groet
Dick Disbergen – verjaardag
Mevrouw Bijsterbosch-Boekholt – verjaardag
Mevrouw A. Lunneker - groet
Preekrooster eerstvolgende diensten
Nieuwjaarsdienst koffie/thee oliebol
Datum | Dienst | Voorganger |
8-dec | ds. J. ter Avest (Rheden) | |
15-dec | ds. G.A.J. van der Maas (Apeldoorn) | |
19-dec | 14.30 uur Kerstmiddag COD | |
22-dec | ds. P. Kamper (Driel) | |
24-dec | 22.00 uur Kerstavond m.m.v. Wilbert Magree | ds. P. Kamper (Driel) |
25-dec | Woensdag Eerste kerstdag | ds. JH. Boter (Apeldoorn) |
29-dec | dhr. R. Bloemendal (Apeldoorn) | |
5-jan | Nieuwjaarsdienst koffie/thee oliebol | ds. P. Kamper (Driel) |
Indien geen tijd vermeld staat, begint de dienst op zondag om 10.00u. Een actueel rooster met eventuele wijzigingen vindt u op onze website.
Winter 2024
Colofon
Redactie: |
Evelien Bijl |
Bezorgadministratie: |
Rikie Janssen |
Wilhelminakerk: |
Beemterweg 7 |
Predikant: | ds. Ella Kamper Tel. 06-49694895 Email: predikant@wilhelminakerk.com Bereikbaar op ma, di en do (werkdagen: di en do) |
Koster: |
Willem Bomhof |
Sleutel van de kerk ook bij: |
Fam. Vos- v/d Haar |
Kerkenraad: |
Voorzitter Harry Beekman Scriba: vacant |
Wilhelminazaal: |
Willem Bomhof Tootje Vos |
Wijkkas: | NL 88 INGB 0004 473 725 t.n.v. Wijkkas Wilhelminakerk |
Diaconiekas: | NL25 RABO 0373410999 t.n.v. Diaconie Protestantse Gemeente o.v.v. diaconie Wilhelminakerk. |
Stichting Vrienden van de Wilhelminakerk: | NL24 RABO 0364 285 451 t.n.v. St. Vrienden van de Wilhelminakerk. |
Deze uitgave van Noordnieuws start weer ouderwets met de rubriek ‘Van de dominee’. Ella heeft er zelfs illustraties aan toegevoegd wat een mooie aanvulling is op de tekst. Fijn dat deze rubriek weer in ere is hersteld.
In de rubriek ‘Van de dominee’ kunt u, naast een stukje bezinning, onder andere lezen welke bijzondere vieringen gepland staan voor de rest van dit jaar. Er zijn veel mooie momenten om met elkaar te vieren. Ook op andere momenten is er veel te beleven in de gemeente. Deze activiteiten vind u onder de rubrieken ‘Verenigingsnieuws’ en ‘Berichten’
Ik weet dat dit boekje voor veel mensen ook vooral een naslagwerk is. De rubrieken ‘Wijk kerkenraadsleden’, ‘Autorijdienst of ‘Taken’ hebben misschien een lagere nieuwswaarde, maar hoe handig is het om precies te weten waar dat ene telefoonnummer of adres te vinden is. Bij wie ligt het groene boekje standaard op het telefoontafeltje? Of is dit inmiddels achterhaald met de komst van de mobiele telefoon?
Tot slot sluiten we natuurlijk af met het vaste overzicht van de kerkdiensten en voorgangers voor de komende periode. In dit geval tot het einde van 2024, maar ook alvast de diensten t/m 6 april 2025. Ook in dit overzicht zijn eventuele bijzonderheden bij de vieringen opgenomen.
Ook in 2025 valt Noordnieuws 3 keer bij u op de (digitale) mat. Kopij kunt u aanleveren voor:
Voorjaar 14 maart
Zomer 11 juli
Winter 17 oktober
De kopij mag verzonden worden naar ebijl83@gmail.com of per post aan
Groene Weide 29, 7325 HL Apeldoorn.
Ik wens u een hele warme en gezellige winter met liefdevolle feestdagen.
Evelien Bijl
Najaar: een tijd van oogsten
Bij de Wilhelminakerk zijn de tamme kastanjes uit de boom gevallen. Wie de kastanjes raapt, is aan het oogsten. In de moestuinen kunnen de pompoenen en ‘’wintergroenten” worden geoogst en de appels en peren worden geplukt. In de winkels liggen producten die er niet het hele jaar door liggen. Het is oogsttijd. Een tijd van resultaat zien van eigen
inspanningen én van wat de aarde ook zonder onze inspanningen voortbrengt.
Een tijd van verwondering en dankbaarheid over wat de aarde voortbrengt en ons in leven houdt.
Najaar: een tijd van rust
Als je leeft met de seizoenen komt er over een tijdje ook een rusttijd aan: er is geoogst, er is gezaaid of gepoot voor het komende jaar en dan is even wat rust.
Rust geeft de ruimte om na te denken over van alles en nog wat. Wat hebben we de afgelopen tijd gedaan? Was het wat we er van verwachtte? Even stil staan bij ons eigen leven.
Maar wellicht ook stil staan bij de wereld waarin we leven. Of bij welke rol ons geloof speelt in ons leven? Hebben we God ervaren in de afgelopen tijd of hebben we Hem gemist?
Een tijd van rust en soms ook een tijd waarin vragen naar voren komen.
Najaar: een tijd van gedenken en vooruitkijken
De rust op het land gaat samen op met drukte in het kerkelijk jaar.
Er zijn bijzondere vieringen: de dankdag voor gewas en arbeid, de lichtjesregen, de laatste zondag van het kerkelijk jaar met de gedachtenis van de overledenen, de Adventsdiensten, de verschillende kerstvieringen (C.O.D, kinderkerstfeest, Kerstchallenge, oec. Kerstzang, kerstnacht en kerstmorgen).
In al die drukte maken we een beweging. Van stilstaan bij de afgelopen tijd, draaien we ons naar de toekomende tijd. Naar de tijd van Gods Koninkrijk. We gaan een tijd van hoop binnen. Er kan zoveel ten goede veranderen, omdat God naar ons blijft omzien. Omdat Hij komt naar ons toe en zijn Koninkrijk dichterbij brengt. We gaan een hoopvolle tijd in.
Geen hoop tegen beter weten in, maar hoop door geloof en vertrouwen in God.
Ds. Ella Kamper
(de schilderijen zijn van Jean-Francois Millet: Oogsten, rusten, bidden)
Schrijf maar wat over je eerste tijd bij ons in de gemeente, werd er gezegd toen ik vroeg wat ik voor het Noordnieuws kan schrijven. Het wordt mij vaker gevraagd: “En, hoe bevalt het je in de Wilhelminakerk?”
Het zijn nog geen 100 dagen sinds ik als dominee van de wijkgemeente Beemte Broekland, Wenum Wiesel, ’t Loo, ben bevestigd, maar mijn antwoord is: “het bevalt mij goed.” Het is mijn eigen verwondering dat het zo snel vertrouwd voelt in de gemeente.
Geen moment heb ik mij tot nu toe een vreemdeling gevoeld in de gemeente en in de kerkenraad. Dat heeft veel te maken met hoe ik op alle huisbezoeken die ik tot nu heb mogen brengen ben ontvangen. Daar ben ik erg blij mee: zowel met het hartelijke ontvangst als met de gelegenheid om meteen veel gemeenteleden te bezoeken. Het is fijn om op zondagmorgen mensen te ontmoeten waar je al mee in gesprek bent geweest. Het is ook fijn om meteen betrokken te worden bij de verschillende groepen in de gemeente: onder andere de oecumenische werkgroep. de gespreksgroep, de jeugd en Kidskerk, de C.O.D., de diaconie. Ik hoop dat ik aan de activiteiten in onze wijkgemeente een waardevolle bijdrage te leveren. Met de lunch van de C.O.D. en de studiedag van de werkgemeenschap van predikanten Apeldoorn viel ik meteen met mijn neus in de boter (= heerlijke maaltijden).
Waar ik mijn weg nog wel wat in moet vinden is in de toekomstvisie van de PGA en de vraag over de toekomst van de Wilhelminakerk. Wat is het beste voor de geloofsgemeenschap die nu samen komt en samenleeft in de Wilhelminakerk?
Dankdag voor gewas en arbeid 6 november
Op woensdag 6 november brengen we onze dankbaarheid voor al wat groeit en bloeit tot uiting in de dankdagviering. De diaconie verzorgt bij deze dienst fruitschaaltjes.
Lichtjesregen 15 november
Vrijdag 15 november is er om 19.00 een viering met het thema: “Ik denk aan jou”. In deze viering en na de viering bij het aansteken van de kaarsjes willen we ruimte maken om de mensen (en/of de dieren) die we missen te gedenken. Het is fijn dat de scholen uit de omgeving hun medewerking hebben toegezegd.
Dienst van Schrift en Tafel 17 november
Nu er weer een eigen predikant is, willen we weer 1x per kwartaal het Heilig Avondmaal vieren.
Zondag 17 november is de viering van het Heilig Avondmaal van het vierde kwartaal.
Laatste zondag van het kerkelijk jaar 24 november – gedachtenis van de overledenen
Zondag 24 november willen we de gemeenteleden die in het afgelopen jaar zijn overleden in de dienst gedenken. We steken voor hen een kaarsje aan. Er is ook ruimte om andere naasten te gedenken die in het afgelopen jaar, of al langer geleden zijn overleden.
De nabestaanden van de overleden gemeenteleden ontvangen hier een brief over.
Aan deze dienst wordt medewerking verleent door Elise en Mark met hun zang.
Kerstviering van de C.O.D. 19 december
Deze kerstviering is op 19 december. In een volgende nieuwsbrief zal daar meer informatie over komen, zoals tijdstip en thema. Plaats is in ieder geval de Wilhelminakerk.
Kinderkerstfeest 22 december
Zondag 22 december is het Kinderkerstfeest om 19.00.
Het thema is: “Wij zijn stoere herders, voor niets en niemand bang”. We gaan samen mooie kerstliederen zingen en spelen mee in het spel van de herders. Alle kinderen, met ouders en met grootouders zijn hierbij van harte welkom. En voor wie al vaker is geweest: er is altijd nog een kleine verrassing aan het eind van dit kinderkerstfeest.
Kerstnacht 24 december
Op dinsdag 24 december is om 22.00 een kerstnachtdienst in de sfeervol verlichte kerk.
Kerstmorgen 25 december
Op woensdag 25 december vieren we op de gewone tijd van 10:00 uur
samen het Kerstfeest.
Op 28 mei 2024 overleed Frank Buitenhuis. Frank was de echtgenoot van Riet Buitenhuis-Weijenberg en (schoon)vader van Henk, Dick en Jeanine, en Willeke, Erik en Dionne. Hij wist zich gezegend met zijn kleinkinderen Noah, Benjamin, Sven en Jort. Zij verliezen in Frank een lieve echtgenoot, vader en opa. Want dat was hij. Als vader was Frank soms streng, maar ook stimulerend, belangstellend en liefdevol.
Zijn leven was niet altijd makkelijk. Herinneringen uit zijn jeugd en als jong volwassen man hebben zijn leven gekleurd. En ook kreeg Frank al vroeg in het leven te maken met problemen met zijn gezondheid.
Toch waren het andere dingen die het leven van Frank echt typeerden. De liefde en de dankbaarheid bijvoorbeeld. De liefde voor zijn vrouw, zijn familie. De liefde die zich uitte in zijn betrokkenheid op andere mensen.
En Frank was een dankbaar mens. Dankbaar voor wat hij in zijn leven mocht doen, de reizen die hij gemaakt had, soms wat verder weg, maar soms ook dichtbij. En vooral dankbaar was hij voor de goede en warme onderlinge band die zo kenmerkend is voor zijn gezin.
Frank leefde uit liefde, maar hij was ook zelf geliefd. Met veel mensen hebben we van deze geliefde man afscheid genomen in een dienst op 3 juli in de Wilhelminakerk. Ook in die dienst stond de liefde centraal.
Na de dienst is Frank begraven op de begraafplaats van Wenum Wiesel.
Moge de gedachtenis van Frank Buitenhuis tot zegen zijn voor zijn vrouw Riet, voor hun kinderen en kleinkinderen en ieder die om Frank verdrietig is.
Op 5 juli 2024 overleed Gerritje Testerink – Aalpoel. Op 13 juli
kwamen we samen in de Wilhelminakerk om haar te gedenken. We deden dat aan de hand van psalm 50 : 23, de trouwtekst.
Het leven van Gerritje was fysiek en geestelijk kwetsbaar geworden.
Geestelijk ging ze achteruit en na de val in haar huis moest ze worden opgenomen in Groenenhoven. Haar krachten weken. Ze werd in slaap gebracht en mocht zo toch nog rustig heengaan.
In Romeinen 8 : 39 komen de tien krachten ter sprake die een greep naar je leven doen. De oorlog met zijn kwalijke krachten had een grote impact
op haar leven. Wonend bij de IJssel waar in april 1945
oorlogshandelingen plaatsvonden werd de boerderij Altena verwoest; een groot deel van het vee ging verloren. Die oorlog is altijd in haar gedachten blijven rondgaan.
Een zorg in haar leven was de ziekte van Jan, TBC. Hij is indertijd anderhalf jaar opgenomen in Sonnevanck in Harderwijk. Wat een inbreuk in het gezinsritme.
Het is heel verdrietig om je (groot)moeder zo te zien lijden. Ik denk aan die evangelielezing die vertelt over een juk dat kan drukken. Het menselijk leven wordt van tijd tot tijd ook gekenmerkt door lijden in het leven. Gerrie moest dat in het laatst van haar leven meemaken.
Tegenover die machten die een mens bedreigen staan ook mooie dingen. We denken aan haar huwelijk dat in 1951 ingezegend werd met psalm 50 : 23: “Wie lof offert, eert Mij”. Ze heeft daar in haar leven inhoud aan mogen geven. Ze offerde als het ware tijd, toen ze bij de Julianakerk meedeed met de Hervormde Vrouwendienst en bracht zo God de eer.
Toen kerkgang niet meer lukte, was ze op zondagmorgen via de TV verbonden met godsdienstige programma’s. Als je op zondag bij haar op de koffie wilde komen, moest je met dit gebruik van haar rekening houden. Ze was een vrouw van ritme; zo ook de zondagmorgen-rituelen.
Er waren meer hoogtepunten in haar leven, de twee kinderen, zeven kleinkinderen en 12 achterkleinkinderen. Elk jaar kwamen ze rondom haar verjaardag samen. Dat stemde haar tot grote vreugde.
Hoogtepunten waren de vakanties en daarbij noemen we in het bijzonder de Israelreis. En nog een hoogtepunt: wat geweldig is het als je tot zo hoge leeftijd zelfstandig kunt blijven wonen.
Zo gedenken wij Gerrie: de vrouw die altijd thuis was voor de kinderen. Een introverte vrouw die niet zoveel over zichzelf vertelde, maar belangstellend was naar de ervaringen van anderen. Ze werd 96 jaar.
Ds. Jan Lammers
Op 16 juli is mevrouw Dirkje Koetsier- Marskamp overleden. Ze is 76 jaar geworden.
Ze is geboren op 17 februari 1948 in Heerden en is door haar huwelijk met Wim Koetsier in Wenum terecht gekomen. Het huis en de tuin aan de Papegaaiweg is echt haar plekje geworden. Ze voelde zich er thuis en zorgde er ook voor dat anderen zich er thuis voelden.
De laatste jaren waren er veel zorgen om haar gezondheid. Toen ze het bericht kreeg dat ze niet meer beter kon worden, heeft ze samen met Frank en Dennis, haar zoons, haar afscheid voorbereid. Er kwam nog een mooie dag met haar gezin dankzij de wensambulance. Er mochten nog steeds mensen langs komen – want zo was ze: altijd gastvrij. En ook had ze nog aandacht voor het graf van haar man Wim. Dat moest er wel netjes bij liggen.
Ze koos de liederen uit voor haar afscheid in het rouwcentrum.
Het paste bij haar om het zelf te regelen – uit zorg voor haar naasten en uit een stukje eigenzinnigheid.
Wat ze niet zelf in de hand had, was hoe mensen haar herdachten: Als lieve en zorgzame moeder, belangstellende oma, een gastvrije buurvrouw/ buurtoma van de Papegaaiweg, een trouwe zus en schoonzus. Ze zorgde voor haar huishouden en tuin. Ze zorgde ook voor een net huis bij anderen op haar poetsadressen. Ze hield van gezelschap en van een feestje en van een spelletje met kleinkinderen. Ze mocht graag koken en had plezier in lekker eten met elkaar. Bij het afscheid was er naast het verdriet ook veel dankbaarheid voor wat zij heeft betekent voor de mensen om haar heen.
Ze wordt gemist in haar gezin en familie en in de buurt. Haar gedachtenis blijft, bij mensen en bij God.
Moge de Heer haar gezin en familie troost geven.
Ds. Ella Kamper
Als u dit Noordnieuws ontvangt zijn de bomen inmiddels getooid in de prachtige herfstkleuren. En vooral met een zonnetje er op is dat zo ontzettend mooi. In de periode tot er weer een nieuw Noordnieuws uitkomt verliezen de bomen hun bladeren, komt de winter en komt er zelfs al weer een sprankje voorjaar in de lucht.
In het kerkelijk jaar richten we ons al eerder op het Licht. Na eerst met elkaar onze dierbaren die ons ontvallen zijn te gedenken bij de Lichtjesregen en in de gedachtenisdienst gaan we de adventstijd in. Een mooie tijd van verwachting en hoop. Elke zondag zien we meer van het Licht wanneer er telkens een volgende kaars wordt aangestoken en bereiden we ons voor op de komst van Jezus. Zo mogen we op weg gaan naar het Kerstfeest. Voor de één een weg volop in het licht; een ander moet wellicht worden bijgelicht door mensen om hem of haar heen die weten van een diep verdriet waardoor alles duister lijkt.
Op andere plekken in dit Noordnieuws leest u meer over de mooie momenten en vieringen die we met elkaar hopen te beleven.
Vanuit de kerkenraad wensen wij u een gezegende decembermaand toe.
Verder maken we graag van de gelegenheid gebruik om alle (en dat zijn er heel veel) vrijwilligers ontzettend te bedanken voor de grandioze inzet het hele jaar door. Zonder vrijwilligers zouden we geen geloofsgemeenschap kunnen zijn.
We zouden het liefst iedereen met een stoffelijk blijk van waardering willen verrassen, maar omdat de kans groot is dat iemand vergeten wordt en omdat het bij Kerst niet om cadeautjes gaat, heeft de kerkenraad besloten in februari een vrijwilligersbijeenkomst te houden met een hapje en een drankje. Nadere gegevens volgen in het nieuwe jaar.
We hopen u en elkaar de komende tijd vaak te ontmoeten.
Hartelijke groet vanuit de Kerkenraad,
Corrie van Orden
In de nieuwsbrief van oktober hebt u uitgebreid over de stand van zaken kunnen lezen m.b.t. de Kerkbalans 2024. Daar is op dit moment niets aan veranderd. Van de 68 leden die (nog) geen toezegging hadden gedaan hebben 16 leden dat nu wel gedaan. Dat betekent dat we in november de 52 leden die niet op onze herinnering van september hebben gereageerd opnieuw zullen benaderen. Op dit moment is er nog een tekort van € 1.167 t.o.v. het begrootte bedrag van € 60.000.
Uiteraard is de bijdrage vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Lid zijn van een club of vereniging brengt lidmaatschapskosten met zich mee. En dat zelfde geldt voor een Geloofsgemeenschap. Want zonder uw bijdrage kan het werk in onze wijkgemeente geen doorgang vinden.
Als u nog niet hebt toegezegd wilt u dan alstublieft overwegen dat alsnog te doen? Met 52 extra toezeggingen moet het toch mogelijk zijn om die € 1.167 bij elkaar te brengen, toch?.
De kerkenraad is u dankbaar voor uw toezegging.
Als u uw toezegging (nog) gaat doen willen we u vragen alstublieft gebruik te maken van de mogelijkheid om het bedrag via automatische incasso van uw rekening te laten afschrijven. U kunt dat op het antwoordstrookje of digitaal aangeven. Dat is voor de kerk qua bankkosten verreweg de goedkoopste manier. Die kunnen oplopen tot meer dan € 0,30 per transactie. Alleen al voor onze wijkgemeente betekent dat jaarlijks honderden euro’s aan extra onkosten.
Maakt u ook al gebruik van de digitale mogelijkheden van communiceren die de kerk u tegenwoordig biedt? Door van deze mogelijkheden gebruik te maken kunnen we de kosten die we moeten maken voor bv. briefpost of het uitvoeren van de actie Kerkbalans sterk terugdringen.
Dus mocht u nog geen gebruik maken van deze mogelijkheden en u beschikt wel over een emailadres wilt u dan alstublieft overwegen om uw emailadres door te geven aan de coördinator voor de kerkbalans op het emailadres kerkrentmeester@wilhelminakerk.com of telefonisch via 06- 57187720, waar u ook meer informatie kunt vragen.
Als u regelmatig de kerkdiensten meebeleeft via de uitzendingen van de Wilhelminakerk op Kerkdienst-Gemist is er de mogelijkheid om mee te doen aan de collectes. Dat kan door gebruik te maken van de “Appostel”-app op uw telefoon. Maar we bieden u nu ook de mogelijkheid om dit via de wijkkas te doen. U kunt dan een bedrag overmaken naar de Wijkkas Wilhelminakerk, bankrekening NL88 INGB 0004 4737 25, met als omschrijving “Collectes dd-mm-jjjj”, waarbij dat laatste de datum van de dienst is. De penningmeester zorgt ervoor dat uw bijdrage wordt verdeeld over de 3 collectes.
Voorzitter | Harry Beekman De Gaete 2 7341 PM Beemte Broekland Tel. 06 123 27 985 Email: h.i.beekman@hotmail.com |
||
Predikant | ds. Ella Kamper Tel. 06 496 94 895 Email: predikanti@wilhelminakerk.com |
||
Scriba | Vacant Tel. 06 375 61 445 Email: scriba@wilhelminakerk.com |
||
Ouderling / |
Willem Bomhof |
Joop van Orden |
|
Ouderlingen |
Corrie van Orden |
Evert Wassink |
|
Diakenen |
Ria Dolman Henk Fiets |
Gerrie Dijkstra |
|
Pastoraal werkers |
Fam. Van Telgen |
||
Ondersteuning pastoraat |
Ruud Bloemendal |
Stichting Vrienden van de Wilhelminakerk
Wij houden u graag op de hoogte van al onze activiteiten die de Stichting organiseert. Kijk daarom regelmatig op de website van de Wilhelminakerk onder het kopje St. Vrienden van de Wilhelminakerk. Daar vind u alle informatie, foto’s en de agenda van wat is en komen gaat. Ook de doelstelling en het financieel verslag staan hier vermeld.
Sponsoren
Elk jaar wordt er in september een rondje gedaan langs onze sponsoren.
Dit jaar hebben we gevraagd of ze de bijdrage wat wilden verhogen.
IEDEREEN was positief waardoor de sponsor opbrengsten hoger zijn.
Op het sponsorbord die we bij elke activiteit in de zaal zetten kunt u zien wie ons een warm hart toedraagt. Kijk hier eens naar, het is een waardering voor al onze sponsoren!
TERUGBLIKKEN:
Op startzondag 8 september hebben wij, na een mooie dienst, de barbecue georganiseerd. Het was mooi weer, gezellig druk en er was heerlijk eten. Samen eten zorgt voor verbinding en dat is een groot goed.
Op vrijdag 18 oktober was er een muzikale avond met Wilbert Magré.
Wat hebben wij een schitterend orgel, wat een mooie samenzang en prachtig orgelspel van Wilbert Magré. Wat kan muziek veel doen en betekenen! Wilbert bedankt.
VOORUITBLIKKEN:
Woensdag 18 december 2024 om 19.30 uur komt het shantykoor “De Trossen Los” uit Twello weer een kerstconcert geven. Vorig jaar zijn ze voor het eerst geweest. Wat een mooi concert was dat, 40 zingende mannen, begeleidt door 8 muzikanten. Wat een muzikale uitvoering. Het belooft ook dit jaar weer een mooi concert te worden met bekende kerstliederen.
Ook kunt u dit jaar weer de heerlijke oliebollen bestellen van de familie Beekman en nu zelfs meer oliebollen voor de zelfde prijs!
Vrijdag 24 januari 2025: stamppotten buffet. Aanvang 17.00 uur. Nadere informatie volgt t.z.t op de website en in de nieuwsbrief.
Zoals u kunt lezen er is van alles te doen. Alle opbrengsten komen ten goede aan de Wilhelminakerk.
U kunt altijd gehaald en gebracht worden.
Dank aan alle vrijwilligers en sponsoren die dit kosteloos mogelijk maken.
We hopen u graag bij (één van) onze activiteiten te mogen begroeten.
U bent van harte welkom.
De herfst heeft zijn intrede gedaan en de bladeren krijgen prachtige kleuren.
We hebben de eerste activiteit voor de senioren gehad. Er was een “brunch” in de kerk. Het zag er heel gezellig en lekker uit. Onze dominee Ella Kamper opende de middag met een kort verhaal en gebed, waarna een welkomstdrankje werd geserveerd en een kop heerlijke groentesoep.
Vervolgens kon iedereen langs het buffet lopen om zelf een keuze te maken uit al het lekkers. Je zag dat iedereen genoot en niemand heeft de muziek gemist. Als afsluiting was er een ijsje. Joop en Wim bedankt voor jullie hulp bij het klaar maken van de kerkzaal en ook alle vrijwilligers, wat zijn we blij met jullie.
Donderdag 21 november is de volgende seniorenmiddag. Het “Celebration Duo” komt muziek maken. Het zal een ontspannen middag zijn met een hapje en een drankje.
De kerstviering met als afsluiting de gezamenlijke broodmaaltijd is donderdag 19 december.
Accepteer zoals het is…….
laat los hoe het was… Geloof hebben in wat zal komen…
Het bestuur
Mensen die graag gebruik willen maken van de autorijdienst kunnen op vrijdag of zaterdag, of 1 á 2 dagen voorafgaande aan een dienst, contact opnemen met diegene die autorijdienst heeft.
De ‘vaste klanten’ en de rijders hebben een rooster.
Wilt u graag gebruik maken van deze dienst maar hebt u geen rooster neem dan contact met onderstaande.
Met vriendelijke groet,
Nellie van Lohuizen
(055-312 1748 of 06-14 45 82 88)
Het is mogelijk om Noordnieuws digitaal te ontvangen. Wilt u dat, stuur dan per email even een berichtje met uw naam en adres naar scriba@wilhelminakerk.com.
Schrijfgroep Amnesty International
Het is al een hele tijd geleden dat de schrijfgroep van de Wilhelminakerk wat van zich heeft laten horen. We schrijven nog steeds, iedere maand
met 6 mensen in de Wilhelminazaal, de pen is nog steeds een wapen van Amnesty International. Er worden wereldwijd hele postzakken vol verstuurd naar autoriteiten van landen die de mensenrechten schenden.
En het werkt: iedere maand dat de voorbeeld brieven bij ons binnen komen, zit er ook schrijven bij van ‘Goed Nieuws’ dat er mensen zijn vrijgelaten. We schrijven iedere 2e woensdag van de maand met uitzondering van de maanden juli en augustus. Onder het genot van een kopje koffie of thee schrijven we de voorbeeldbrieven over. We beginnen om 19.30 uur. Rond 20.30 uur zijn we klaar met schrijven.
U bent van harte welkom om mee te schrijven, de voorbeeldbrieven liggen voor u klaar!
Een oud Chinees gezegde verwoordt de boodschap van Amnesty International: het is beter een kaars aan te steken dan de duisternis te vervloeken
Een hartelijke groet, namens de schrijfgroep,
Marie Koetsier
Op woensdag 4 september zijn we na de zomerstop weer begonnen met het maandelijkse samen eten. We hebben een hele volle tafel met gasten.
Er zijn gasten die zelf komen, met de fiets of auto. Ook zijn er gasten die worden opgehaald en weer thuisgebracht. We hebben een vaste autorijdienst en wat zo leuk is: er worden ook gasten spontaan opgehaald door de mensen die ook bij ons komen eten. Het is heel fijn en waardevol dat we dit zo samen kunnen doen. Dank daarvoor!!
In januari hebben we een datum gepland bij om bij één van de kooksters thuis met de kooksters en de vaste autorijdienst gezellig een kopje koffie te drinken met misschien wel wat lekkers erbij.
En wie weet zijn er punten die aandacht verdienen.
Namens de kooksters een hartelijke groet en graag tot ziens,
Marie Koetsier
Tel. 06 468 78 193
Email: mariekoetsier@gmail.com
Aanspreekpunt Pastorale zorg |
Corrie van Orden |
06 375 61 445 |
Bloemendienst: |
Herleen Hissink Reinie Salomons |
06 228 39 071 055 312 2345 |
COD: |
Jenny Schouten |
06 278 41 444 |
Vrijwilligers: |
Willem Bomhof |
06 222 20 047 |
Noordnieuws: |
Evelien Bijl |
055 844 5054 |
Apparatuur: |
Joop van Orden |
055 312 1220 |
Tienerkerk |
Annelies te Loo |
06 272 21 111 |
Kidskerk: |
Wilma Ganzevles |
06 303 64 012 |
Autorijdienst: |
Nellie van Lohuizen |
055 312 1748 |
27 oktober 2024 t/m 6 april 2025
27 okt |
ds. P. Kamper (Driel) |
|
3-nov |
|
ds. P. Kamper (Driel) |
6-nov |
19.30 uur Woensdag Dankdag Gewas&Arbeid |
ds. J. Lammers (Beekbergen) |
10-nov |
|
ds. J. Kappers (Apeldoorn) |
15-nov |
19.00 uur vrijdag Lichtjesregen |
kerkenraad/katholieke buren/Terwolde |
17-nov |
ds. P. Kamper (Driel) |
|
24-nov |
Gedachteniszondag m.m.v. Elise Arends |
ds. P. Kamper (Driel) |
1-dec |
ds. J. Lammers (Beekbergen) |
|
8-dec |
ds. J. ter Avest (Rheden) |
|
15-dec |
mevr. ds. G.A.J. van der Maas (Apeldoorn) |
|
18-dec |
14.30 uur Kerstmiddag COD |
|
22-dec |
|
ds. P. Kamper (Driel) |
24-dec |
22.00 uur kerstavond m.m.v. Wilbert Magree |
ds. P. Kamper (Driel) |
25-dec |
woensdag 1e kerstdag |
ds. H. Boter (Apeldoorn) |
29-dec | dhr. R. Bloemendal (Apeldoorn) | |
5-jan | nieuwjaarsdienst koffie/thee oliebol | ds. P. Kamper (Driel) |
12-jan | mevr. ds. G.A.J. van der Maas (Apeldoorn) | |
19-jan | ds. P. Kamper (Driel) | |
26-jan | ds. J. de Heer (Terwolde) | |
2-feb | ds. P. Kamper (Driel) | |
9-feb | mevr. ds. J. Eldering-Schenkel (Vaassen) | |
16-feb | ds. J. ter Avest (Rheden) | |
23-feb | dhr. R. Bloemendal (Apeldoorn) | |
2-mrt | dhr. E. Fokkema (Twello) | |
9-mrt | ds. Swenne Bijzet (Terwolde) | |
12-mrt | 19.30 uur woensdag Biddag gewas&arbeid | ds. P. Kamper (Driel) |
16-mrt | mevr. ds. L. van Hilten-Matthijsen (Apeldoorn) | |
23-mrt | mevr. ds. J. Eldering-Schenkel (Vaassen) | |
30-mrt | mevr. I.M. Bossenbroek-Baller (Nunspeet) | |
6-apr | ds. P. Kamper (Driel) |
Indien geen tijd vermeld staat, begint de dienst op zondag om 10.00u.
Tussentijdse wijzigingen voorbehouden
U kunt op zondagen om 10:00 uur hier de livestream volgen, klik daarvoor op het driehoekje hieronder.
Live- en terugkijken kan ook via www.kerkdienstgemist.nl
Er zijn gratis apps voor Android en Apple
Vorige uitzendingen
Wilhelminakerk
Voorganger ds Gertrudeke v d Maas
Muzikale begeleiding door Ronkje Berkhof-Voogt